תפריט

שני מחקרים חדשים: יש קשר ברור בין ניתוח פלסטי לבין מדד האושר האישיהאם ניתוח פלסטי גורם לאושר?

שני מחקרים מעניינים ביותר בדקו את הקשר שבין ניתוח פלסטי לבין רמת אושר וסיפוק, ומצאו למרבה ההפתעה (או שלא) שלא רק שיש אחד כזה, אלא גם שהוא חיובי ביותר.

המחקר הראשון רחב היקף וכלל מעל 500 בני אדם שעברו ניתוח פלסטי.
הוא השווה את נתוניהם ל-264 אנשים ששקלו לעבור ניתוח פלסטי אך החליטו שלא לעשות זאת ועוד כ-1,000 אחרים שמעולם לא שקלו לעבור ניתוח פלסטי. במחקר נמצא כי קבוצת האנשים שעברו ניתוח פלסטי דיווחו על הנאה בחיים, שביעות רצון והערכה עצמית גבוהות יותר לאחר הניתוח, באופן מובהק בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות.

במסגרת המחקר נתבקשו חברי כל הקבוצות לענות על מספר שאלות מתוך מדד הערכה פסיכולוגי הכולל סולם הגשמת מטרות וכן בוחן את רמת הסיפוק העצמי, החרדה והערך העצמי של הנשאל. המחקר בוצע על ידי מומחים לפסיכולוגיה קלינית ופסיכותרפיה מאוניברסיטת רואר בגרמניה.
חברי הקבוצה שעברו ניתוח פלסטי מילאו את השאלון לפני הניתוח וכן עוד שלוש פעמים לאחריו – שלושה חודשים, שישה חודשים ושנה. בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות (אלו ששקלו לעבור ניתוח פלסטי והחליטו שלא ואלו שמעולם לא רצו בכך), מתוך תשובותיהם עלו תחושות של הגשמת המטרות, שביעות רצון מהתוצאות לטווח הארוך וכן עלייה ברמת הביטחון העצמי, ירידה בחרדה וכן שיפור במצב הבריאות הכללי.
עוד הם דיווחו כי חשו מושכים יותר מאשר לפני הניתוח וחשו טוב יותר לא רק ביחס לחלק בגופם שנותח אלא ביחס לגוף באופן כללי.

המחקר השני בדק את השפעתו הפסיכולוגית של ניתוח פלסטי בפנים
מחקר זה ניסה למצוא כיצד חשים המנותחים לאחר הניתוח ביחס לעצמם וכיצד הם חושבים שהם נתפסים על ידי הסביבה החיצונית. להפתעת החוקרים, הם מצאו כי לא רק שהמטופלים הביעו שביעות רצון עצמית ממראה פניהם ושיפור בתחושה האישית, אלא גם כי הם הרגישו שהסביבה רואה אותם בצורה חיובית יותר. מטופלים שעברו ניתוחי פנים דיווחו כי הם חשו אהודים יותר על ידי הסביבה וכי חל שיפור בכישורים החברתיים שלהם כמו גם שתפסו עצמם מושכים יותר.

האם שינוי במראה החיצוני מביא לאושר פנימי?

על אף דעות שגורסות כי שינוי חיצוני במראה מביא לשיפור מצב רוח ברמה שטחית ותו לא, מחקרים אלה מוכיחים באופן ברור שלא כך הדבר. לניתוח פלסטי השפעה רגשית ונפשית עמוקה, שכן הוא מביא לשינוי (חיובי לרוב) בדרך בה אדם חש כלפי עצמו. בין אם נרצה בכך או לא, חלק גדול מהביטחון העצמי ותפיסת הערך העצמי שלנו קשורה למראה החיצוני שלנו ולמה שאנחנו חושבים על עצמנו. כאשר איננו מרגישים בנוח עם חלק מסוים בגופנו, בין אם בצדק או לא, באופן טבעי נרגיש פחות טוב, נסבול מביטחון עצמי ירוד ותפיסה זו משפיעה על קשרינו עם הסביבה החיצונית. לכן, גם כאשר נעשה שינוי מינורי, הוא יכול להוות עולם ומלואו כלפי מי שלא חש בנוח עם גופו במשך שנים ולגרום לתחושה כללית טובה יותר ותפיסה חיובית יותר של עצמנו וכתוצאה במה שאנו מקרינים כלפי חוץ. לכן, כאשר אנו מתקנים חלק בגופנו שגורם לנו לתחושות רעות כלפי עצמנו, ותופסים את התיקון כמוצלח, ניתן לראות כי גם תחושת הערך העצמי עולה ואיתה בהתאמה תגובות הסביבה כלפינו שהופכות חיוביות יותר.

כשאנשים ניגשים לניתוח פלסטי מתוך רצון אמתי שלהם לשנות משהו בעצמם ולא עקב לחץ להיראות כמו מישהו אחר (מפורסם או לא) או מתוך מטרה לרצות מישהו אחר (בן זוג למשל), וכאשר נעשה תיאום ציפיות נכון ויסודי עם הרופא טרם הניתוח – יש ביכולתו של ניתוח פלסטי לתרום רבות לרמת הביטחון העצמי, וכתוצאה מכך להעצים את האושר.

לכן המומחים של רשת מרפאות פרופורציה לרפואה פלסטית ממליצים מאוד לוודא בפגישת ייעוץ מקדימה מהן הסיבות שהביאו את המטופל/ת לרצות לעבור ניתוח פלסטי.
חשוב לברר מהן תחושותיו כלפי האיבר אותו מעוניין לנתח ומהן הציפיות לאחר הניתוח. כך ניתן לוודא כי אפשר לא רק להשיג תוצאה טובה ואסתטית אלא כזו שתתן מענה לגורם שבבסיס תחושת חוסר הביטחון ועל ידי כך לתקן אותה ולהעניק למטופל/ת לא רק אף/חזה חדש אלא גם במובן מסוים חיים חדשים, איכותיים ומאושרים יותר.

 

נגישות