תפריט

סוגי אסימטריה של החזה והסיבות לצורך בניתוח

קיימים סוגים שונים של מצבי אסימטריה של החזה המובילים לצורך בניתוח מתקן:

  • מקרים בהם  קיים מום מולד שבו שד אחד לא התפתח ונותר קטן
  • מקרים בהם אחד מהשדיים נפול יותר מהשד השני
  • מקרים בהם אחד השדיים ממוקם, באופן טבעי, גבוה יותר מהשד השני
  • מקרים בהם קיימים הבדלים משמעותיים בגודלן של הפטמות או העטרות
  • מקרים בהם אחד מהשדיים, או שניהם, הוא שד טובולרי – שד צינורי וארוך, שבסיסו צר מהרגיל, והוא מאופיין במרבית המקרים בחוסר ברקמת שד, בעטרה רחבה, בפטמה נפולה, ולעיתים קרובות, משולב גם באסימטריה של השדיים

אצל מרבית המטופלות העוברות ניתוח אסימטריה בחזה, יופיע יותר מסוג אחד של האסימטריה.

למי מתאים ניתוח לתיקון אסימטריה בחזה?

לפני ששוקלים לבצע ניתוח אסימטריה בחזה, צריך לקחת בחשבון שבתקופת ההתבגרות להורמונים יש השפעה על גודל וצורת החזה ועל כן הוא עשוי להשתנות. לפיכך, ההמלצה היא לבצע את הניתוח עם סיום ההתבגרות המינית. שכן, אם ההליך יבוצע לפני כן, התופעה של אסימטריה בחזה עלולה לחזור שוב.

גם במהלך ההיריון, השדיים עוברים שינוי בגודלם וצורתם, בשל השינויים ההורמונליים החלים על גוף האישה, הם עשויים להפוך לגדושים ולנפוחים והפטמות אף עשויות לשנות את צבען וגודלן. משום כך, מומלץ לא לבצע ניתוח אסימטריה אם האישה מתכננת בקרוב הריון.

במה תלויה הצלחתו של ניתוח תיקון אסימטריה של החזה?

הצלחת תיקון אסימטריה של החזה נקבעת על פי מספר קריטריונים, ביניהם סוג העור של המטופלת, ההבדל הגורם לאסימטריה ונתונים אישיים נוספים של המטופלת (כנטייה להצטלקות וכד'), גורמים סביבתיים כגון עישון ועוד.

איזה שתלים משמשים בניתוח כזה ומהי תוחלת חייהם?

כיום, מרבית השתלים הנמצאים בשימוש הם שתלי סיליקון מהדור החדש, שידועים בעמידותם ומיוצרים תוך הקפדה על שימוש בחומרים האיכותיים ביותר. נוסף לכך, הפיתוחים האחרונים בתחום מאפשרים שתלים במבחר צורות, כך שניתן להתאים את השתל למבנה גופה של המטופלת באופן האופטימלי ליצירת מראה ותחושה טבעיים.

כדי לקבל מושג על מראה החזה לאחר הניתוח ועל השפעתם של גדלים שונים של שתלים על מבנה הגוף, מומלץ להתייעץ עם הרופא ואף להתרשם מתמונות לפני ואחרי של מטופליו. תוחלת חיי השתל הממוצעת עומדת על כעשור. במקרים מסוימים השתל יישאר תקין גם שנים רבות לאחר מכן.

האם ניתן לתקן אסימטריה של השדיים ללא שתלים?

תיקון אסימטריה של השד היא סיבה נפוצה לניתוחי חזה, והשתלת שני שתלים שגודלם שונה היא אחת מהדרכים לשיפור הסימטריה.

עם זאת, היא אינה האפשרות היחידה. אם הנך מרוצה מגודלו של השד הקטן יותר, להקטין את השד הגדול יותר, כדי להביא את שני השדיים למצב של סימטריה. אם השדיים קרובים בגודלם, אבל אינם אחידים בצורתם, בצורה עיצוב השד על ידי הזרקת שומן עשויה להשיג את המראה האסתטי הסימטרי, ללא השפעה משמעותית על גודלו של השד.

אם אינך בטוחה בטיב הניתוח לו את זקוקה, התייעצי עם הרופא מה האופציה הכי נכונה ומתאימה למצבך.

השיטות הקיימות לביצוע ניתוח אסימטריה בחזה

ניתוח כזה מתבצע, במרבית המקרים, כשהמטופלת תחת הרדמה מלאה. המנתח יבצע את החתכים שדרכם יוכנסו השתלים לחזה המטופלת. ישנם מספר מקומות אפשריים בהם יבוצעו חתכים דרכם אלה:

  • בתחתית השד
  • סביב העטרה
  • קו אורכי בין העטרה לקפל התת שדי

לבחירת מיקומם של חתכי הניתוח ישנה השפעה על גורמים כמו הנקה או אפשרות נראותן של הצלקות שלאחר הניתוח. לכן, המיקום יקבע ע"י הרופא, כאשר המטרה היא קבלת התוצאה הבטוחה והיפה ביותר שתענה על ציפיותיה של המטופלת. ברוב המקרים, יבוצעו חתכים מסוג זה בתחתית השד (החתך התת-שדי), מאחר וחתך כזה מאפשר לרופא את שדה הראייה הרחב לכיס השד ואף מקל מאוד על החדרת השתלים למיקומם הרצוי.

מיקום השתל (מעל או מתחת לשריר החזה) ייבחר ע"י הרופא והמטופלת, מתוך סקירת יתרונותיה וחסרונותיה של כל אחת מהשיטות, התאמה למבנה הגוף ולמצבה של המטופלת ותוך כדי התחשבות ברצונותיה ובציפיותיה מהניתוח. בחירת מיקום החדרתו של השתל משפיעה, בין השאר, על האפשרות לביצוע ממוגרפיה, על נגישותו של השתל למישוש וכד'.

פגישת הייעוץ עם הרופא

כבכל הליך רפואי, גם כאן  השלב הראשון הנדרש, היא פגישת ייעוץ שתתקיים בין המטופלת לבין כירורג מומחה מצוות פרופורציה. במהלך פגישה זו, יסביר הרופא למטופלת על הניתוח, יתייחס למהלכו של התהליך, לחומרים בהם הוא עתיד להשתמש ולסיכונים האפשריים בניתוח מסוג זה.

כמו כן, יבדוק הרופא את התאמתה של המטופלת לניתוח מבחינה בריאותית, ולאחר בדיקה של השדיים, ימליץ על הניתוח הנדרש – האם קיים צורך להקטין שד אחד? האם צריך להרימו? האם קיים צורך בשתל? כל הנתונים הללו יקבעו יחד עם המטופלת לאחר בדיקת הרופא.

חשוב לדעת כי, למרות שניתן לבצע ניתוחי שד בזמן המחזור, מומלץ שלא לבצע את הניתוח במועד זה שבו הגוף מצוי בסערה הורמונאלית.

ההכנות לניתוח

מה כדאי לעשות ולא לעשות לפני ניתוח אסימטריה

בפרק הזמן שמתחיל כחודש עד חודש וחצי לפני הניתוח מה כן לעשות:

  • על המטופלת להקפיד על ביצוע כל הבדיקות הנדרשות, בהתאם להנחיות הצוות במרפאה או הנחיות הרופא המנתח. בניתוח מסוג זה חשוב מאד לבדוק את רמת ההמוגלובין, שכן למטופלות אנמיות יומלץ על כדורי ברזל בשילוב חומצה פולית לפני הניתוח.
  • יש לשים לב באופן מיוחד לכל חריגה בבריאות וליידע בכך את הרופא.
  • על המטופלת להתייעץ עם רופא לפני נטילתם של תרופה או של תוסף מזון, אשר היא אינה נוטלת באופן קבוע ולא נטלה בזמן ביצוע פגישת הייעוץ. זאת מאחר וקיימים תוספי מזון (כאומגה 3, למשל) אשר עלולים לגרום לדימומי-יתר.
  • על המטופלת לרכוש את חזיית הספורט המתאימה, בהתאם להנחיותיו של הצוות במרפאה (מדובר בחזייה שהינה ללא ברזל בחלקה התחתון וסגירתה מתבצעת מקדימה).

מה לא לעשות:

  • אין ליטול תרופות המשפיעות על קרישת הדם (כמו אספירין וארטופן).
  • חודש לפני ניתוח המשלב הרמת חזה יש להפסיק לעשן. סיגריות והתחליפים להן מכילים ניקוטין וגורמים להתכווצותם של כלי הדם הקטנים, העלולים לגרום לסיבוכים בניתוח או לאחריו. כמו כן, מומלץ להפחית בשתיית אלכוהול.

ביום הניתוח

בערב שלפני ביצוע הניתוח:

מה כן לעשות:

  • יש להסיר את האיפור מהפנים ולנקות אותן. להתקלח ולרחוץ באופן יסודי את כל הגוף, תוך הקפדה על רחצת אזור החזה. אין למרוח קרם גוף מכל סוג שהוא.
  • יש ליטול תרופות, במקרים בהם הרופא מורה על כך.

מה לא לעשות:

  • מחצות הלילה, על המטופלת להיכנס לצום מלא (לא לאכול, לשתות או ללעוס מסטיק).
  • בבוקר יום הניתוח, אפשר לצחצח כרגיל את השיניים ובמידת הצורך לקחת את התרופות, כפי שהנחה הרופא.

ביום ביצוע ניתוח לתיקון אסימטריה בחזה:

מה כן לעשות:

  • על המטופלת להגיע אל מחדר הניתוח שנקבע כשהיא עם מלווה, עליה להקפיד על לבישתם של בגדים נוחים, קלים ובעלי סגירה מקדימה.
  • במידה והמטופלת משתמשת בעדשות מדע – יש להסירן.

מה לא לעשות:

  • אסור לשכוח להביא את תוצאות בדיקות המעבדה אותן צריך להראות למרדים.
  • אסור לשכוח להביא את החזייה המיוחדת המיועדת ללבישה אחרי הניתוח.
  • אין להביא חפצים  בעלי ערך לזמן השהיה בהתאוששות.

השגת התוצאות הרצויות וההחלמה מניתוח לתיקון אסימטריה בחזה תלויות במילוי הקפדני של הוראותיהם של הרופא המנתח ושל צוות המרפאה המטפל לפני ואחרי הניתוח.

(כל ההנחיות האלו תחודדנה בידי הרופא המנתח אחרי הניתוח).

מהלך הניתוח

כפי שצוין, ניתוחי אסימטריה של החזה כוללים סוגי פרוצדורות כירורגיות שונות ומגוונות. אורך הניתוח משתנה ממקרה למקרה, בהתאם לסוג האסימטריה הקיים ולפרוצדורות המבוצעות בו. אולם, במרבית ניתוחי תיקון אסימטריה, תבוצע הגדלת השד, אשר במהלכה, יחדיר הרופא שתלים כשהם מעל או מתחת לשריר החזה. מיקום זה אף אינו קבוע ויכול להשתנות בהתאם למספר קריטריונים, אשר העיקרי בהם הוא כמות השומן הנמצאת בין העור לבין השתל.

תהליך ההחלמה והחזרה לשגרה

תהליך ההחלמה התקין לאחר ניתוח לתיקון אסימטריה של החזה, מותנה במילוי ההוראות הניתנות למטופלת על ידי הרופא המנתח וצוות המרפאה.

ביום שלאחר הניתוח, החזה יהיה חבוש באופן קל ו/או מהודק בחזייה בהתאם לנסיבות. נדרשת הקפדה על מנוחה ועל מינימום תנועה, כשתנוחת השכיבה על הגב, כאשר החלק העליון של הגו מורם באמצעות שתי כריות, היא התנוחה הרצויה. טיפול תרופתי יינתן על פי הצורך ובהנחיית הרופא.

במהלך השבוע הראשון שלאחר הניתוח, מגיעים הגודש והנפיחות בחזה לשיאם, אך הם צפויים לחלוף בהדרגה. בשבוע הראשון ניתן לחזור לפעילות קלה, תוך הקפדה על מנוחה רבה והימנעות משכיבה על הבטן. חשוב לציין, כי הביקורת  לאחר הניתוח תקבע על פי הצורך על ידי הרופא והצוות.

רוב שטפי הדם והנפיחויות המאפיינים ניתוחי חזה, ייעלמו בין שבעה לעשרה ימים לאחר הניתוח, החוטים יספגו בעור בהדרגה ובאופן טבעי. חשוב לבצע חזרה מלאה לשגרה, בצורה הדרגתית ובהתאם להנחיות הרופא. במשך שלושת החודשים הראשונים שלאחר הניתוח, יש להימנע מחשיפת האזור לשמש. וגם לאחר מכן, יש להקפיד על השימוש בקרם בעל מקדם הגנה גבוה, בעיקר באזור הצלקת.

יום ראשון לאחר הניתוח

אנחנו ממליצים כבר בערב הניתוח לנסות לקום מהמיטה ולהתיישב על הכיסא, תוך הימנעות ממאמצים מיותרים. זאת, מאחר וחזרה לתנועה מצמצמת באופן משמעותי את הסיכונים להיווצרות פקקת ורידים עמוקה.

כאבים לאחר הניתוח?

משככי כאבים יינתנו על פי הצורך. נטילת משככי כאבים חשובה לתחושת הרווחה של המנותחת. אין שום צורך לחוש כאב לאחר הניתוח ולכן יש להקפיד על נטילת משככי כאבים.

רחצה - מתי וכיצד?

במידה והמנותחת יצאה מחדר הניתוח כשהיא חבושה בחבישה לוחצת, היא תיאלץ להסתפק ב"מקלחות צרפתיות" (רחיצה בנפרד באמצעות מטלית, מים פושרים וסבון של חלקי הגוף השונים) ולדחות את המקלחת הראשונה לשלושה או ארבעה ימים, עד הסרת התחבושות.

אם בתום הניתוח הולבשה למנותחת חזייה, לאחר 24 שעות היא תוכל להסיר אותה, להתקלח ולהסתבן בתנועות עדינות, תוך כדי שימוש בסבון המיועד לרחיצת תינוקות ומיד לאחר מכן ללבוש אותה בחזרה.

השבוע הראשון לאחר הניתוח

בשבוע הראשון שלאחר ניתוח לתיקון אסימטריה בחזה:

  • כפי שצוין, בימים שלאחר ניתוח לתיקון אסימטריה בחזה תורגש נפיחות בחזה ותחושת "מתח", אשר יופחתו עם הזמן. ניתן לשוב לפעילויות שגרתיות קלות, בין יומיים לחמישה ימים לאחר הניתוח לתיקון אסימטריה בחזה, תוך הקפדה על מנוחה רבה מהרגיל ותזונה המתאימה למצב.
  • יש להימנע מכל סיטואציה אשר בה מופעל לחץ כלשהו על החזה, כולל שינה או שכיבה על הבטן.
  • יש להקפיד על נטילת התרופות בהתאם להנחיות.
  • יש להקפיד להגיע לבדיקת הביקורת על פי הנחיות ותיאום המרפאה.

מספר שבועות לאחר הניתוח

מהשבוע השני והלאה:

כשבעה עד עשרה ימים לאחר הניתוח ייעלמו מרבית שטפי הדם. הנפיחות בשד (בצקת) תרד באופן הדרגתי, עד שתעלם לגמרי כמספר שבועות לאחר הניתוח.

בשלושת החודשים שלאחר הניתוח, אין להשתזף ולחשוף את החזה המנותח לשמש. גם לאחר פרק זמן זה, יש להקפיד על שימוש בקרם בעל מקדם הגנה גבוה, במיוחד באזורי הצלקות.

איך לבחור חזייה לאחר הניתוח?

מומלץ לרכוש חזיית ספורט מתאימה, בהתאם להנחיותיו של הצוות המרפאה (חזייה ללא ברזל בחלק התחתון ועם סגירה מקדימה), שתשמש את המטופלת לאחר הניתוח. על מנת , לאפשר את ההחלמה המקסימלית והתמיכה המלאה לאחר הניתוח. לאחר חודשיים לערך, אחרי שתקבל המטופלת את אישור הצוות המטפל לכך, תוכל המטופלת לשוב וללבוש כל חזייה שתרצה, כאשר סביר להניח תזדקק לרכוש חזייה המתאימה לממדיי החזה החדשים.

להלן מספר קווים מנחים לרכישת חזייה כחודשיים לאחר הניתוח:

חזיות סטרפלס עם קו עליון חותך אינן מומלצות מאחר והן מועכות את החזה.

חזיות פוש אפ בארבעה החודשים שלאחר הניתוח אינן מומלצות.

בחודשים השלישי והרביעי לאחר הניתוח תוכל המטופלת ללבוש חזייה בעלת קאפ רך, כשלאחר מכן תוכל ללבוש את כל סוגי החזיות.

ספורט לאחר הניתוח - מתי ואיזה סוגים?

ניתוח אסימטריה מחייב תקופת החלמה ומנוחה של לפחות שבוע. גם אם לאחר יומיים-שלושה של מנוחה תרצה המטופלת לשוב לקצב פעילותה הרגיל, מומלץ לעשות זאת במינונים נמוכים. למשל, יציאה להליכות קצרות בלבד. בעת ההליכה, יש לשים לב ולהגביל את תנועתן של הזרועות להימנע מטלטול שלהן. לאחר שישה שבועות ניתן יהיה לחזור לפעילות בחדר הכושר, אך עדיין להקפיד על עוצמות אימון נמוכות יחסית.

להרים או לא להרים דברים כבדים?

יש לזכור כי, הרמת משאות כבדים מאמצת את שרירי החזה. על כן, כדי לא לפגוע או  לעכב את תהליך ההחלמה, יש להימנע מאמצים מיותרים, כמו הרמת חפצים כבדים, אשר עלולים למתוח או לקרוע את סיבי השריר, לעורר דימום בלתי צפוי או במקרים חמורים, אף לגרום לשתל לשנות את מיקומו.

חזרה לעבודה

במידה והמטופלת אינה עובדת בעבודה פיזית ומאומצת, ניתן לשוב לעבודה סדירה בין חמישה לעשרה ימים לאחר הניתוח.

האם תישאר צלקת?

כפי שהזכרנו, קיימות מספר שיטות לביצוע החתכים הדרושים לניתוח ומיקומם מוכתב מעצם ההליך הנדרש למטופלת:

  • בתחתית השד
  • סביב העטרה
  • מהעטרה לקפל התת שדי

חתכי הניתוח אמנם משאירים צלקות, אך צלקות אלו דוהות עם הזמן.

שינויים בתחושת השד לאחר תיקון אסימטריה של החזה

ניתוחי חזה עלולים לגרום לשינוי בתחושה בשד ובפטמה, ככלל זה גם תיקון אסימטריה של החזה. יש לזכור כי לא ניתן לחזות מראש האם יהיה שינוי בתחושות וכיצד הדבר יבוא לידי ביטוי. יחד עם זאת,  זהו נתון שיש להתחשב בו מראש, במסגרת ההחלטה על מעבר ניתוח שכזה.

האם ניתן להניק לאחר ניתוח כזה?

במהלך ההיריון, שדיים שעברו ניתוח מסוג זה "מתנהגים" ככל שד אחר – בשל התמורות ההורמונליות הם הופכים לגדושים ולנפוחים והפטמות משנות את צבען וגודלן. ישנם מקרים רבים בהם, אימהות שעברו ניתוח תיקון אסימטריה הצליחו להניק את תינוקן וללא קשיים יוצאי דופן, אך קיימים גם מקרים אחרים בהם נשים אחרות, נאלצו להסתפק בהזנה מבקבוק. היות שלא ניתן לצפות את התופעה מראש, מומלץ להיערך לכל האפשרויות ולקחת אותן בחשבון טרום הניתוח.  

האם ישנו צורך בניתוח חוזר?

כפי שנאמר, החזה עובר תמורות המשפיעות על גודל השדיים וצורתם, בשל השפעות הורמונאליות כמו הריונות, גיל הבגרות או גיל המעבר. שינויים אלו עשויים להשפיע על החזה אצל  מטופלות שעברו ניתוח לתיקון אסימטריה, כך שהמראה הסימטרי יפגע עם השנים.

מתי ניתן ללכת לים או לחשוף לשמש?

לגבי ים – מומלץ לא להיכנס עד חודש מיום הניתוח, וכן כל עוד אין תפרים / פצעים מהניתוח שטרם נרפאו.

לגבי שמש – אסור לחשוף את קו התפר לשמש לכן מומלץ להסתיר אותו טוב בעזרתם בגד ים.

מידע נוסף על הניתוח

ד"ר יעקב בר – מנהל רפואי ברשת מרפאות פרופורציה מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית חבר באיגוד הישראלי ובאיגוד הבינלאומי לכירורגיה פלסטית.

האמור לעיל מהווה מידע כללי ראשוני בלבד, אינו בגדר המלצה רפואית, עצה או חוות דעת רפואית ואינו מתיימר להוות תחליף להתייעצות רפואית מקצועית.

שאלות נפוצות

No questions found.

נגישות