תפריט

מהי חומצה היאלורונית?

חומצה היאלורונית (באנגלית: Hyaluronic Acid; בקיצור: HA) ידועה גם בשם היאלורונן, היא מולקולה של רב סוכר הנמצאת ברקמות רבות בגופנו כגון עצמות, סחוסים, רצועות וכמובן בעור.

המולקולה הינה דמוית ג'ל ואחת מתכונותיה הבולטות היא היכולת לספוח נוזלים, עד פי אלף ממשקלה. כמו כן, לאחר צילוב של המולקולה (קשירת מספר רב של מולקולות אחת לשנייה) מסוגלת החומצה ההיאלורונית לייצר נפחים. תכונה נוספת אשר קיימת בתרכובות מסוימות שלHA  היא היכולת לשפעל תאים בעור, כלומר להעיר אותם, ולגרום להגדלת הייצור של מולקולות רקמת חיבור כגון קולגן ואלסטין, אשר חשובים מאוד לאיכות העור ומעניקים לו אלסטיות וחיוניות.

החומצה משמשת כחומר מילוי זמני, כלומר היא אינה נשארת בגוף לנצח אלא נספגת בגוף ונפלטת ממנו החוצה בתוך טווח של 6-18 חודשים (תלוי בסוג החומצה, הריכוז שלה, האזור אליו הוזרקה ועוד).

תכונות אלה הפכו החומצה ההיאלורונית לפופולארית ושימושית בטיפולי היופי.

חומצה היאלורונית
אחרי טיפול בחומצה היאלורונית | לפני

 

ההיסטוריה של החומצה ההיאלורונית

ב-1934 מצאו שני חוקרים מאוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, קארל מייר וג'ון פאלמר, כי תפקידה העיקרי של החומצה ההיאלורונית הוא שמירת הלחות והנפח של העור. החוקרים הצליחו לבודד את החומצה מעין של פרה ובחרו לקרוא לו חומצה היאלורונית משילוב המילה זכוכית ביוונית (HYALOS) וסוכר יורוני שמכיל החומר. בשנות ה-40 החלו לעשות שימוש בחומצה ההיאלורונית בתחום טכנולוגיית המזון. בשנות ה-90 החלו לעשות שימוש רפואי בחומצה כאשר הבינו שהיא יכולה לעזור לשקם בעיות מפרקים, לסייע בניתוחי עיניים ולטיפול בפצעים. בשנת 1996 התחילו באירופה להשתמש בחומצה בטיפול בקמטים בעור.

כיצד התפתחה החומצה

עד שנות ה-2000 הפיקו חומצה היאלורונית מהחי – לשם הדיוק: מכרבולות של תרנגולות – סוג זה של חומצה גרם לתגובות אלרגיות אצל רבים ולכן נחשב כחומר באיכות נמוכה. ככל שהתפתח המחקר ושיטות הייצור, ניתן כעת לייצר באופן מלאכותי חומצה היאלורונית במרקם של ג'ל בהרכב כמעט טהור וברמת ניקיון גבוהה ביותר. בזכות הפיתוחים הללו, מרבית המטופלים זוכים לתוצאות מעולות וללא תגובות אלרגיות.

חומצה היאלורונית

איזה שימושים יש לחומצה היאלורונית ברפואה האסתטית?

ברפואה האסתטית משתמשים בחומצה היאלורונית לפנים לשלל טיפולים:

  1. מילוי והעלמת קמטים
    זה לא סוד שברבות השנים עורנו מאבד מהגמישות והחיוניות שלו וככל שאנו מתבגרים, כך ניכרים יותר קמטוטים וקמטים. הזרקת חומצה היאלורונית מחליפה את הייצור הטבעי של החומרים המחדשים את העור. החומר המוזרק סופח מים וממלא את הקמט, מחזיר את הנפח והגמישות לעורנו ומעניק מראה מתוח, רענן וצעיר לאזור המוזרק. מבוצע בקמט הנזו-לביאלי (בין האף לפה), בקמטי המריונטה (צדי הפה), מעל השפה, בקפלי האף.
  2. מילוי נפחים
    כחלק מתהליך התבגרות העור, תופעה אשר נוספת לקמטוטים וקמטים הוא איבוד של נפח באזורים בפנים שאופיינו בנפח בצעירותנו, זאת בשל אובדן של שומן תת-עורי. הסיבה לכך נעוצה בפיחות בייצור של קולגן ואלסטין, חומרים אשר מצויים ברקמות העור ואחראיים על הענקת נפח וגמישות לעור. גם אנשים צעירים מבקשים להוסיף נפחים אל אזורים בפנים בכדי להעצים את היופי הטבעי או בשביל לתקן אסימטריה.
  3. עיניים שקועות
    העור שמתחת לעיניים הוא דקיק ועדין, עד כדי כך שכבר בתחילת שנות השלושים ניכרים בו סימני עייפות והתקמטות. מקורה של הבעיה היא בזרימת דם לא מספקת לאזור העפעפיים התחתונים, אבל לא רק. השומן שמתחת לעיניים, זה שמעניק לאזור נפח בריא, נספג באיטיות עם השנים וכך מתרחשת למעשה נסיגה של עצמות ארובת העין, כך שבאופן די מהיר, ה"עיגולים השחורים" מתחילים להיווצר ולהחמיר עם הגיל. למי שרוצה להימנע מהתופעה, יש להקדים ולהתמודד איתה טרם הופעתה ולהגיע לפגישת ייעוץ ברשת המרפאות בנושא הזרקת חומצה היאלורונית מתחת לעיניים.

    עיניים שקועות
    אחרי טיפול בעיניים שקועות | לפני
  4. סקין בוסטר
    בטיפול מחדירים חומרים טבעיים בריכוז נמוך לשכבה התת-עורית לצורך החייאה, הזנה וחידוש של מרקם ומראה העור. הטיפול מעודד את העור לייצר קולגן ואלסטין, חומרים אשר מגבירים את האלסטיות ובכך תורם הטיפול למראה עור צעיר, טבעי ורענן.
    הטיפול מבוסס על חומצה היאלורונית בריכוז נמוך, אשר מובילה לספיחת מים לרקמה ובכך מגבירה את הלחות הטבעית של העור, מסייעת בשיפור מרקם העור וטשטוש הקמטוטים, בהם קשה לטפל באמצעות חומרי מילוי אחרים. ספיחת הנוזלים אל השכבה התת-עורית נותנת "בוסט", שבהדרגה משפר את המרקם, מעלה את הלחות והגמישות ומעניק מראה אחיד, רענן וצעיר לאזור המוזרק.
  5. עיצוב שפתיים
    שפתיים מעוצבות ובשרניות נחשבות סמל ליופי אצל נשים וגברים כאחד. מסיבה זו עיבוי שפתיים הוא אחד הטיפולים הפופולאריים ברפואה האסתטית. הזרקת חומצה היאלורונית בשפתיים מייצרת נפח באזור אליו הוזרקה, באמצעותה ניתן לעבות את השפתיים ואף לתקן אסימטריה של השפתיים (למשל שפה אחת לא פרופורציונלית לעומת השנייה, צד אחד של השפתיים לא זהה לצד השני ועוד).
  6. עיצוב והדגשת עצמות לחיים
    לשיפור האסתטיקה של הפנים, ניתן להזריק חומצה היאלורונית בעצמות הלחיים הוספת נפח לאזור ולהדגשת תווי הפנים בצורה שתחמיא לתווי הפנים של המטופל. עצמות הלחיים המודגשות יעניקו מעין מסגרת נכונה לפנים והודות לכך הם יקבלו מראה סימטרי, צעיר ומהודק יותר. כמו כן הטיפול נותן מענה ל"נפילה" של עור הפנים אשר אופיינית בגילים מבוגרים יותר.
  7. הרמת גבות וצדי העיניים
    לטיפול הרמת גבות חומצה היאלורונית מוזרקת לקצה החיצוני של הגבה, דבר אשר מעניק לאזור המטופל נפח ועיבוי ובכך מרים ופותח את כל אזור העיניים ומשווה לפנים מבט צעיר ורענן בצורה טבעית.
  8. פיסול אף
    למטופלים אשר אינם שבעי רצון מצורת האף אך לא מעוניינים לעבור ניתוח אף, ניתן פתרון ברפואה האסתטית. בהליך זה הרופא מזריק חומצה היאלורונית בסמיכות גבוהה לאזורים בהם יש שקעים או מגרעת באף, מעצב ומפסל את חומר המילוי במבנה האף. בתום ההליך, מתקבל שינוי מידי בצורת האף: חוסר סימטריה תיעלם, נפחים חסרים ימולאו והמראה של האף שמתקבל ישתלב באופן הרמוני עם יתר תווי הפנים.
  9. עיצוב סנטר וקו לסת
    הסנטר ממסגר את הפנים ולכן משמעותי בקביעת תווי הפנים שלנו. גם לשינוי קטן בצורתו של הסנטר השפעה ענקית על המראה הכולל של הפנים. עיצוב הסנטר נועד עבור מי שעצם הסנטר שלהם היא קטנה ו/או אינה פרופורציונאלית למבנה פניהם. תופעה זו, הקרויה גם סנטר נסוג.
    בכדי לעצב קו לסת חומצה היאלורונית מוזרקת אל אזור הסנטר חומר מילוי אותו הרופא מפסל כך שיותאם באופן הרמוני לפנים.
    הפיסול יכול לשפר מבנים שונים של סנטרים: לרבע מחודדים, לחדד עגולים, להחזיר נפחים למי שסובלים משקעים בצדי הסנטר וגם למלא את הפסים המאפיינים סנטרים של אנשים מבוגרים.

סוגי הזרקות

בשאלה איזה חומצה היאלורונית הכי טובה התשובה מתחלקת לפי סוג הטיפול שמבקשים לקבל.

חומצה היאלורונית תורמת לשימור מראה העור במספר דרכים:

  1. הענקת נפחים ומניעת נפילה של העור:
    רלוונטי לאנשים צעירים אשר רוצים להוסיף נפח באזורים כמו השפתיים או עצמות הלחיים ולאנשים שהחלו את תהליך ההזדקנות של העור, במהלכו אנו מאבדים נפחים בפנים על רקע הידלדלות בנפחן של רקמות שונות כגון עצם, שריר ושומן. במקביל קיים תהליך של האטה בייצור ובניה של רקמות חיבור. כתוצאה מכך מתחילה נפילה של עור הפנים, העור מאבד מתכונות האלסטיות שלו, מתארך ונוצרים עודפי עור. כאשר הנפילה ועודפי העור משמעותיים, היכולת לחולל שינוי בטיפול בעזרת הזרקות חומרי מילוי קטן ונדרשים לעבור לטיפולים ניתוחיים במהלכם מורידים עודפי עור ומבצעים מתיחה. הזרקת חומצה היאלורונית בטרם מתחילה נפילה משמעותית של העור משמרת את הנפחים ומאטה את תהליך ההזדקנות.
    לצורך שמירת נפחים נשתמש בתכשירי חומצה היאלורונית אשר במהותם הם "פילרים", כלומר מעניקי נפח, אשר מוזרקים לרקמה ומחליפים נפחים חסרים של רקמה.
  2. עידוד התאים ליצירת רקמת חיבור:
    ככל שאנו מתבגרים, גופנו מייצר פחות סיבי קולגן ואלסטין, שהם מרכיבי הרקמה אשר מעניקים לעור גמישות, נפח ורעננות. מסיבה זו, עור בוגר מקבל מראה עייף, יבש וחסר ברק. לצורך עידוד התאים ליצירת רקמת חיבור נשתמש ב-skin booster . החומצה ההיאלורונית בעלת ההרכב הייחודי המוזרקת בטיפול סקין בוסטר מגרה את העור לייצור של סיבי קולגן ואלסטין, בנוסף לאפקט ספיחת המים, אשר יחדיו מחדשים את מרקם העור ולכן האפקט של הטיפול הוא מתמשך.
  3. ספיחת נוזלים:
    טיפולי מזותרפיה נעשים על ידי חומצה היאלורונית שאינה מצולבת ומטרתה העיקרית היא לספוח נוזלים ולהעניק לחות לעור ומראה חיוני. בטיפול הרופא מבצע מספר הזרקות קטנות ונקודתיות בעזרת מחטים דקיקות במיוחד, אשר מחדירות תרכובת חומרים מזינים אל אזור הטיפול. את תרכובת החומרים מרכיב הרופא בהתאם למצב העור של המטופל והם מזינים את העור באופן ישיר, מרעננים, ממריצים ומגבירים את מידת האלסטיות שלו והופכים אותו לזוהר.

שימושים רפואיים נוספים בחומצה היאלורונית

כפי שציינו, חומצה היאלורונית קיימת בגופנו ברקמות רבות: בעיניים, בסחוסים ובעור. ככל שאנו מתבגרים כך פוחת ייצורה הטבעי של החומצה ההיאלורונית ועל כן, סימני ההזדקנות ניכרים בשלושת הנ"ל: ירידה באיכות הראייה, שחיקה של הסחוסים והתקמטות ונפילה הדרגתית של העור.
אז מה עוד עושים ברפואה עם HA?

  • בעיניים ישנו ריכוז גבוה של חומצה היאלורונית והיא המעניקה לעין את המבנה הייחודי שלה. בניתוחי עיניים (למשל קטרקט, השתלת קרנית או בניתוחים לשחזור גלגל העין) נעשה בדרך כלל שימוש בחומצה היאלורונית. כמו כן, היא משמשת כרכיב משמעותי בטיפות להקלה על יובש בעיניים.
  • במפרקים, החומצה ההיאלורונית משמשת כחומר סיכוך בין סחוסי המפרקים ומונעת את הפגיעה בהם בזמן שהגוף בתנועה או עמידה. פיחות בחומצה היאלורונית בסחוסים משמעה שחיקה הדרגתית חד כיוונית בסחוסים והיא אופיינית לא רק בקרב אנשים מבוגרים אלא גם בקרב ספורטאים מתחומי הריצה והרמת המשקולות. עבור הסובלים מכאבים במפרקים הנגרמים משחיקת הסחוסים ו/או דלקת מפרקים ניוונית, הזרקה של חומצה היאלורונית לחלל התוך מפרקי מקטינה את החיכוך והפציעה המתמשכת של סחוסי המפרק ומאפשרת למטופל ליהנות מהקלה בכאב ומשיפור בטווח התנועה. על הטיפול יש לחזור אחת למספר חודשים בשל ספיגת החומצה ההיאלורונית בגוף.
  • בטיפול בעור הקרקפת, אשר נוטה ליובש, גרד וקילופים הוכחה החומצה ההיאלורונית כמקלה על תחושת היובש ומסייעת בטיפוח הקרקפת ולכן כיום ניתן למצוא תכשירי טיפוח (שמפו, מסכה וכיוצא בזה) אשר מכילים חומצה היאלורונית.
  • במקרי פציעה של העור (לדוגמה כוויות, פצעים או כיבים) המערכת החיסונית נכנסת לפעולה ובעקבות זאת נוצרת תגובת חמצון. במקרה כזה ניתן להשתמש בתכשירים בעלי ריכוז גבוה של חומצה היאלורונית מה שעוזר לנטרל את תגובת החמצון ועשוי לזרז את ההחלמה של התאים בעור.

 

תכשירים קוסמטיים (קרמים) המכילים חומצה היאלורונית – האם זה באמת עובד?

כן ולא.

כאשר מדובר בעור בוגר אשר צבר קמטוטים וקמטים ונפחים משמעותיים שאבדו, קרם המכיל חומצה היאלורונית לא יכול לחולל שינוי משמעותי מפני שהוא אינו חודר לשכבות העמוקות של העור.

שימוש בקרם לחות המכיל ויטמינים נחוצים וחומצה היאלורונית יכול להתאים במקרה של עור יבש ולהכין את העור לטיפולי פנים אצל קוסמטיקאית מוסמכת.

ברכישת תכשיר קוסמטי המכיל חומצה היאלורונית, העדיפי את המוצרים הבאים:

  • מכיל גם ויטמין C. השניים (חומצה היאלורונית וויטמין C) עובדים היטב ביחד ומשפרים את יכולת ספיגת הלחות של העור.
  • תכשיר שרשומה בו תכולת / אחוז החומצה ההיאלורונית – ככל שיש יותר, כך עולה הסבירות שהמוצר יכול לחדור לשכבות העור ולהשפיע על המראה והמרקם שלו. העדיפי מוצר שלפחות 3% ממנו חומצה היאלורונית.
  • נטול אלכוהול. מחקרים מראים כי נוכחות של אלכוהול בתכשיר קוסמטי פוגע בתכונת הענקת הלחות של המוצר, זאת מפני שאלכוהול מייבש את העור.
  • נטול ריח. מוצרים המכילים תוספת ריח עשויים לגרום לתגובות בעור רגיש.
  • מכיל מים. אם מים הוא הרכיב הראשון שכתוב ברשימת הרכיבים של המוצר זה סימן טוב. המים עוזרים לאפקטיביות של החומצה ההיאלורונית לחדור אל העור.

 

למה לצפות והנחיות לאחר הזרקת חומצה היאלורונית

הזרקת חומצה היאלורונית הוא טיפול מרפאתי מהיר אשר כרוך באי נוחות קלה בלבד (ברגעי החדרת המחט) והחזרה לשגרה היא מידית. בסיום הטיפול תיתכן אדמומיות קלה וכאב מקומי באזור ההזרקה שיחלפו כעבור מספר שעות. כמו כן יתכנו נפיחות או בצקות קלות שיחלפו מעצמן בתוך כשבועיים.
בכדי לשמר את תוצאות הטיפול עליך:

  • להימנע מחשיפה לשמש ביום הטיפול וביום למחרת
  • להימנע ממגע או שפשוף העור באזור ההזרקה ביום הטיפול וביום למחרת
  • לשמור על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית מתונה, שתייה מרובה של מים ושינה בריאה

 

חומצה היאלורונית יתרונות

  • היות שמדובר בחומר טבעי אשר מיוצר בגופנו, כאשר עובדים עם חומרים איכותיים ברמת הניקיון הגבוהה ביותר (LEVEL 3), באחוז ניכר מהמטופלים החומר מתקבל בגוף בצורה מעולה, ללא תגובות קשות בעור או דחיית החומר.
  • זמניות החומר מאפשרת למי שאינו שלם עם תוצאות הטיפול לחזור למצב שקדם לטיפול בחלוף מספר חודשים, כאשר החומצה תיספג בגוף ותתפרק ממנו החוצה.
  • במרבית המקרים פעולת ההזרקה עצמה משפרת את איכות ומרקם העור.

 

חומצה היאלורונית חסרונות

  • היות והחומצה נספגת בגוף לאורך הזמן, בחלוף מספר חודשים (בין 6-18, תלוי בסוג החומצה והמקום אליו הוזרקה) תוצאת הטיפול תלך ותתפוגג. מטופלים אשר רוצים לשמר את תוצאות הטיפול יצטרכו לחזור אל המרפאה אחת למספר חודשים.
  • בהיותה חומר מילוי, החומצה יכולה להשיב / לייצר נפחים חסרים אך יש לזכור שהיא אינה "חומר פלא". במקרים בהם יש עודפי עור רבים (בשל גיל מתקדם או בשל ירידה משמעותית במשקל), היא לא תספק תוצאה מספיק טובה והמטופל/ת יצטרכו לגשת למנתח פלסטי.

 

האם יש סכנות?

אם יש לך אלרגיות, את סובלת מהרפס באזור הפנים, את נוטלת מדללי דם או שחווית בעבר תופעות לוואי מטיפולים אסתטיים – עליך לדווח זאת לרופא טרם ביצוע הטיפול. כמו כן, אם הינך בהריון או מיניקה מומלץ להמתין לסיום ההריון ו/או ההנקה בטרם ביצוע טיפולים אסתטיים בפנים.

הטיפול בחומצה היאלורונית נחשב לבטוח וללא סיכונים, אך היות והתחום אינו מפוקח מספיק, ישנם לצערנו לא מעט שרלטנים בתחום ההזרקות שמתיימרים להיות מומחים אך למעשה אינם מחזיקים ברישיון רופא מוסמך ו/או אינם בעלי ההכשרה והניסיון הדרושים לטיפולי הזרקות בפנים. אדם ללא ההסכמה הדרושה עלול להזריק את חומר המילוי לכלי דם ולגרום לחסימה באספקת הדם לאזור – במקרה החמור זה עלול להוביל לעיוורון או אירוע מוחי חלילה.

היעדר הפיקוח על התחום מביא לתעשיית מוצרים מוברחים שלא עברו מחקרים קליניים, ללא תווי תקן או אישורי FDA ו-CE.

תופעה נוספת היא עבודה באזור שאינו סטרילי כאשר לרופא המזריק אין ברשותו את כל הציוד הנדרש לחיטוי הכלים ולמתן מענה רפואי במקרים נדירים מאוד של סיבוכים.

אם קיבלת הזמנה ל"מסיבת הזרקות" בבית של חברה, את יכולה להיות בטוחה שסטרילי ובטיחותי – זה לא.

 

נגישות