תפריט

לכל אחד מאיתנו יש איזה סימן פיגמנטציה שהוא היה רוצה להעלים – פיגמנטציה שמלווה אותנו מגיל הנעורים, פיגמנטציה לאחר ההיריון, פיגמנטציה מגיל ומשמש, בקיצור, לא חסר. אבל החדשות הטובות הן שאנחנו לא חייבים לחיות עם הסימנים האלה כל החיים! בזכות הטכנולוגיה המתקדמת ושיטות הטיפול המוצלחות שיש היום, אפשר להיפרד מהפיגמנטציה לשלום, או לפחות מרובה. אם כך, אילו סוגי פיגמנטציה קיימים ומהן שיטות הטיפול השונות? ריכזנו לכם כאן את כל התשובות לשאלות אלו ונוספות. אז אל תחיו עם הפיגמנטציה – תקראו איך אפשר לטפל בה.

 

מה זה כתמי פיגמנטציה?

כתמי פיגמנטציה הם בעצם אזורים בעור שבהם יש ריכוז גבוה יותר של פיגמנט המלנין, הגורם לצבע כהה יותר. כתמים אלה יכולים להופיע בגדלים, בצורות ובגוונים שונים, הם עשויים להיות שטוחים, בעלי שוליים חדים או מטושטשים. צבעם יכול לנוע מחום בהיר ועד כהה מאוד, כמעט שחור. ברוב המקרים, כתמי פיגמנטציה אינם מהווים סכנה בריאותית, אך הם עשויים לגרום למבוכה מסוימת לעיתים גם לחוסר ביטחון.

פיגמנטציה בעור

פיגמנטציה בעור יכולה להופיע בכל אזור בגוף, אך נפוצה בעיקר באזורים החשופים לשמש, כמו הפנים, הצוואר, הידיים והזרועות. כתמים כהים יותר מהגוון הטבעי של העור עלולים להיווצר כתוצאה משינויים בייצור המלנין, כאמור, הפיגמנט האחראי על צבע העור. יש סוגים שונים של פיגמנטציה בעור, לכל אחד מאפיינים ייחודיים משלו. חלק מהכתמים עשויים להיות שטוחים וחד גוניים, בעוד אחרים עשויים להיות בולטים מעט מעט או בעלי שוליים לא אחידים. גודלם יכול לנוע מנקודות זעירות ועד לאזורים נרחבים.

פיגמנטציה בפנים

פיגמנטציה בפנים היא אחת התופעות השכיחות ביותר, וזאת משום שהפנים הן אזור הורמונלי וגם האזור הכי חשוף לגורמים סביבתיים כמו קרינת השמש. כתמים כהים על הפנים עלולים להיווצר בכל גיל, אך הם נפוצים יותר בקרב נשים ולאחר גיל 40, עקב שינויים הורמונליים המתרחשים בגוף. כתמי פיגמנטציה בפנים יכולים להופיע באזורים שונים, כמו המצח, הלחיים, האף, הסנטר והשפה העליונה. כתמי השמש, הנמשים החינניות, הם סוג נפוץ של פיגמנטציה בפנים, המתפתחים בדרך כלל באזורים החשופים ביותר לשמש. כתמים כהים יותר בהיקפם, מלזמה, עלולים גם הם להופיע בפנים.

סוגי פיגמנטציה נפוצים

קיימים סוגים רבים ומגוונים של פיגמנטציה בעור, כשלכל אחד מהם מאפיינים ייחודיים וגורמים שונים להיווצרותו.

כתמי שמש

כתמי שמש, הידועים גם בשם "נמשים" או "כתמי גיל", הם סוג נפוץ של פיגמנטציה הנובעת מחשיפה ממושכת ומצטברת לקרינת השמש. הם מופיעים כאזורים כהים, בדרך כלל על הפנים, הידיים והזרועות, במקומות החשופים ביותר לשמש. כתמי שמש נוטים להיות קטנים יחסית, בקוטר של מספר מילימטרים, ובעלי גבולות לא אחידים. צבעם יכול להיות חום בהיר עד כהה, והם בדרך כלל שטוחים וחד גוניים. אומנם הם אינם מופיעים ברגע, אך הם נוטים להתרבות ולהיעשות כהים יותר עם הגיל ועם המשך החשיפה המצטברת לשמש.

פוסט אינפלמטורית PIH

פיגמנטציה אינפלמטורית PIH היא תופעה שכיחה הנובעת מתגובה דלקתית של העור לאחר פציעה, דלקת או גירוי. היא מופיעה כהיפר פיגמנטציה כהה באזור שבו התרחשה הפרעה לעור, כתוצאה מייצור יתר של מלנין. PIH יכולה לנבוע ממגוון רחב של גורמי דלקת עוריים, כמו אקנה, גירוד, כוויות, פצעים כירורגיים ותגובות אלרגיות. לאנשים בעלי גוון עור כהה יותר יש נטייה רבה יותר לפתח אותה. הכתמים הכהים הנוצרים יכולים להיות זמניים ולדעוך עם הזמן, אך לעיתים נדרשים טיפולים מסוימים כדי להבהיר אותם ולהחזיר את אחידות גוון העור.

מזלמה

מלזמה היא הפרעת פיגמנטציה כרונית המתאפיינת בהופעת כתמים כהים בעלי קצוות לא סדירים על הפנים, לרוב על המצח, על הלחיים ומעל השפה העליונה. היא נפוצה יותר בקרב נשים, בייחוד אצל נשים בעלות גוון עור בינוני עד כהה. יש כל מיני גורמים שעלולים לעורר את הופעת המלזמה, כולל שינויים הורמונליים (כמו בהיריון או בשימוש בגלולות), נטייה גנטית וחשיפה לשמש. השכבות העמוקות של העור מושפעות במלזמה, מה שהופך את הטיפול בה למאתגר יותר.

נמשים

הנקודות החמודות האלה הן בדרך כלל מולדות או מופיעות בגיל צעיר, ונובעות מריכוזי תאי מלנין בעור. הנמשים פזורים בדרך כלל על הפנים, אך הם עשויים להופיע גם באזורים אחרים בגוף כמו הידיים והחזה, ועם הזמן, הם עלולים להכהות ולהתרבות בעקבות חשיפה ממושכת לשמש.

איך נוצרת פיגמנטציה בעור?

פיגמנטציה בעור נוצרת כתוצאה מייצור ותפוצה לא אחידים או מוגברים של פיגמנט המלנין בעור. המלנין מיוצר על ידי תאים מיוחדים הנקראים מלנוציטים, הממוקמים בשכבה התחתונה של האפידרמיס (שכבת העור החיצונית), כאשר החשיפה לקרינת השמש ממריצה את הייצור שלו. בתנאים מסוימים, כמו חשיפה מוגברת לשמש, נזק תאי, דלקות או שינויים הורמונליים, מלנוציטים מסוימים עשויים להיות מגורים יתר על המידה וליצור כמויות גדולות מהרגיל של מלנין. לחלופין, מלנוציטים עשויים שלא להתפזר באופן שווה בעור, ולהתרכז באזורים מסוימים, מה שיוצר את הכתמים הכהים. תהליך יצירת כתמי הפיגמנטציה יכול להימשך חודשים או שנים.

 

הגורמים להתפתחות פיגמנטציה

יש כמה גורמים עיקריים שיכולים לתרום להתפתחות פיגמנטציה בעור:

  • חשיפה לשמש: הראשון והחשוב ביותר הוא חשיפה לקרינת שמש – קרני UV מעוררות את המלנוציטים להגביר את ייצור המלנין כאמצעי הגנה על העור, אך חשיפה מצטברת יכולה להוביל להיווצרות כתמים כהים.
  • טראומה או דלקות בעור: כמו פצעי אקנה, פציעות או ניתוחים עושים להשפיע על פעילות המלנוציטים ולתרום לפיגמנטציה.
  • שינויים הורמונליים: כמו היריון, גלולות או טיפולי הורמונים.
  • מצבים בריאותיים: מחלות עור מסוימות, תרופות או רגישות כימית.
  • נטייה גנטית: היא גורם משמעותי בהתפתחות פיגמנטציה. אנשים בעלי עור כהה יותר נוטים להיות רגישים יותר לשינויים בפיגמנטציה.
  • גיל: עם עליית הגיל המלנוציטים יכולים לפעול בצורה פחות אחידה, והאטת קצב התחדשות העור יכולה להחמיר את מראה הכתמים.

 

הם לא היו שם קודם!

אחת התופעות המתסכלות ביותר בהזדקנות העור היא הופעתם של כתמים כהים על הפנים, הצוואר והידיים – אזורים שנהנו מחשיפה רבה לשמש לאורך השנים, אך עד כה נראו אחידים יחסית בגוון. בפועל, כתמים אלה, הקרויים גם כתמי גיל או לנטיגו, הם תוצאה של תהליך הדרגתי וממושך. החשיפה המצטברת לקרני השמש המזיקות גורמת לשינויים בתאי העור ולייצור מואץ של המלנין. אך ההשפעה ההדרגתית הזאת מתגלה לעין רק שנים רבות אחר כך, בגילאי 40 ומעלה. שלא כמו נמשים, שלרוב מופיעים בגיל צעיר ונשארים יציבים יחסית ברמת הפיגמנטציה שלהם, כתמי גיל נוטים להכהות ולהתפשט עם הגיל ועם המשך החשיפה לשמש. הם תזכורת של ממש לחשיבות ההגנה מפני נזקי השמש, והם גם שלב טבעי בתהליך הזדקנות העור שרצוי להתחיל להתמודד עימו מוקדם ככל האפשר.

איך מאבחנים?

אבחון מדויק של כתמי פיגמנטציה הוא קריטי לבחירת הטיפול המתאים. את האבחון יכול לבצע רופא עור מנוסה. הרופא יבחן את הגודל, הצורה, הצבע והתפוצה של הכתמים על העור ויקבע את סוג הפיגמנטציה ואת ההמשך הטיפול בו. אבחון מוקדם ומקיף יכול לאפשר טיפול יעיל יותר ולעזור במניעת החמרה של הכתמים.

 

איך מטפלים בפיגמנטציה?

קיימות מספר אפשרויות של טיפול בהתאם לסוג הכתמים, חומרתם ואזור הופעתם. מטרתו של כל טיפול היא לרוב להבהיר את הכתמים הכהים ולהשיג מראה אחיד יותר של גוון העור. סוגי הטיפול העיקריים הם:

  • טיפול קוסמטי – שימוש בתכשירים קוסמטיים להבהרת פיגמנטציה או טיפולים לא פולשניים הזמינים בקליניקות או במכוני יופי עשויים לעזור בהבהרת הכתמים ובצמצומם.
  • טיפול במכון פרופורציה – רשת פרופורציה מציעה טיפול חדשני ויעיל בפרמנטציית שמש, גיל ובפיגמנטציה הורמונלית באמצעות טכנולוגיית לייזר פורצת דרך ופטנט ייחודי. טיפול בפיגמנטציה באמצעות מכשיר Redtouch עובד על סיבי הקולגן והמלנין, ומאפשר הגדרה מדויקת של אזור הטיפול ללא חריגה מגבולות הכתם או הצלקת, ובמינימום תופעות לוואי. כדי להגיע לתוצאה הרצויה נדרשים בסך הכול בין 3-2 טיפולים בהפרש של 4-3 שבועות, שאורכים בין 5 דקות לחצי שעה (תלוי בגודל הפיגמנטציה ואם היא ממוקדת או מפוזרת). מייד לאחר הטיפול אפשר להבחין באודם קל שנעלם בתוך שעה עד שעתיים ובנפיחות קלה שתעבור לאחר יום או יומיים. במשך 17-14 ימים הבאים נראה התכהות הדרגתית של הנגע, ולאחר מכן ועד 21 יום נוכל לראות שהנגע מתקלף ועור חדש ובהיר יותר נגלה תחתיו. אנחנו בפרופורציה נתחיל את התהליך קודם כל בפגישת ייעוץ, שבה נתאים את הטיפול המדויק לכל מטופל, ונלווה אותו יד ביד עד לתוצאה הרצויה.
  • טיפול רפואי – טיפול הנעשה תחת השגחה של רופא עור וכולל שימוש בתכשירים במרשם למריחה מקומית ובפרוצדורות חזקות יותר.

 

סיבוכים אפשריים

אף שרוב הטיפולים בפיגמנטציה הם בטוחים ויעילים, קיימת אפשרות לסיבוכים מסוימים. תכשירי מדף או טיפולים קוסמטיים יכולים לגרום לגירוי או לתגובות אלרגיות אצל חלק מהאנשים. שימוש לא נכון או ממושך מדי במוצרים מבהירים עלול לגרום לנזק לעור. טיפולי לייזר יכולים להוביל אפילו להחמרה של הפיגמנטציה אם הם מבוצעים בצורה לא נכונה או על ידי מטפלים לא מנוסים. לכן, חשוב לבחור בקפידה את הטיפול המתאים ואת המטפלים המנוסים וטובים ביותר, לפעול לפי ההוראות ולהימנע מגירוי יתר של העור בזמן ההחלמה. מעקב ושמירה על הגנה מהשמש הם הכרחיים גם לאחר סיום הטיפול.

 

הגיע הזמן ליעוץ רפואי

לפיגמנטציה בעור יכולות להיות סיבות שונות – חלקן אינן מזיקות וחלקן עלולות להעיד על בעיות המצריכות טיפול. יש כמה רמזים המעידים על כך שהגיע הזמן לפנות לרופא עור ולקבל חוות דעת מקצועית:

  • אם כתמים כהים מתפתחים במהירות, משנים את צורתם או גודלם, אם הם מגרדים, מדממים או כואבים.
  • אם קיימים גם נפיחות, פצעים פתוחים או הפרעה תחושתית באזור.
  • כתמים נרחבים או עמוקים שאינם מגיבים לטיפול קוסמטי, שפוגעים בדימוי העצמי או שמשפיעים על איכות החיים יכולים גם הם להצדיק התערבות רפואית.

 

אפשר להימנע

אומנם, חלק מגורמי הפיגמנטציה, כמו הזדקנות ונטייה גנטית, אינם בשליטתנו, עדיין אנחנו יכולים לנקוט צעדים מסוימים כדי למנוע את הופעת הכתמים או לכל הפחות לדחות אותה. הצעד החשוב ביותר הוא הימנעות מחשיפת יתר לשמש, בעיקר בשעות החמות של היום. שימוש קבוע בקרם הגנה עם SPF30 ומעלה, לבוש מגן כמו כובעים ומשקפי שמש והימנעות משיזוף מלאכותי יכולים לצמצם מאוד את הנזק העורי המצטבר שמוביל לפיגמנטציה. כמו כן, עור בריא ומוגן שנשמר לח ומוזן כראוי עמיד יותר כנגד הופעת כתמים. טיפול מוקדם בבעיות עור דלקתיות או חבלתיות, ותשומת לב לתגובות לתרופות או למוצרים קוסמטיים יכולות לתרום מאוד. גם תזונה עשירה בנוגדי חמצון, כמו ירקות ופירות בצבע בהיר, יכולה לספק הגנה מפני נזקי הסביבה המזיקים לעור. זכרו – לעיתים טיפול מונע הוא הטיפול היעיל ביותר.

 

לסיכום

פיגמנטציה בעור היא תופעה נפוצה שיכולה להתפתח בגילאים שונים ומסיבות רבות, אם כי לרוב מזוהה עם תהליך ההזדקנות. כתמים כהים או לא אחידים על העור, בעיקר באזורים החשופים לשמש, יכולים לגרום למבוכה ולפגוע בדימוי העצמי. אבחון מקדים יכול לסייע בבחירת הטיפול המתאים, והקפדה על חשיפה ממותנת לשמש ושגרת חיים בריאה בהחלט יכולות לעזור גם הן. אל תישארו עם המבוכה, צרו איתנו קשר ואנחנו נשמח לעזור ולשפר את מראה העור שלכם.

נגישות