תפריט
המאמר נעשה בתמיכתו של ד"ר יעקב בר – מנהל רפואי ברשת מרפאות פרופורציה מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית

 

על פי האגודה האמריקאית למנתחים פלסטיים (American Society of Plastic Surgeons), ניתוחי אף הם ההליך הנפוץ ביותר בניתוחים פלסטיים בפנים. הסטטיסטיקה העדכנית ביותר מראה כי יותר מ-220,000 ניתוחי אף מבוצעים מדי שנה, כך שאם את/ה שוקל/ת לעבור ניתוח אף, את/ה בחברה טובה.

למה לצפות במהלך ההחלמה מניתוח אף?

ראשית, חשוב לזכור כי אורכו של תהליך ההחלמה המלא נע בין 6 ל 12 חודשים. רוב החולים יראו שינוי הדרגתי במראה במהלך השבועות הראשונים כאשר הרקמות מחלימות, שטפי הדם נעלמים ומרבית הנפיחות יורדת.
הרקמות הרכות של האף נוטות להחזיק נפיחות זמן רב יותר מרוב המקומות האחרים בגוף, כך שלמרות שיראה הבדל ניכר כבר לאחר שלושה עד ארבעה שבועות מיום הניתוח, קו המתאר הסופי של האף החדש
והיעלמות שארית הנפיחות יראו לאחר כשנה.

בתום הניתוח המטופל בדרך כלל יישאר באשפוז לטובת השגחה וישוחרר לביתו לאחר יממה.
בעת השחרור יינתנו הנחיות ספציפיות ומפורטות לגבי שימוש בתרופות, משככי כאבים ואנטיביוטיקה במידת הצורך, מניעת פעולות כאלו ואחרות, הגעה לביקורות תקופתיות ועוד.. ביצוע הנחיות אלה יבטיחו את התוצאה הטובה ביותר.

תופעות לוואי אפשריות לניתוח אף

  • שטפי דם (למשך כ 10 ימים)
  • כאבים באזור האף, כאבי ראש קלים ואי נוחות כללית באזור המנותח למספר ימים
  • חוסר תחושה באף ונזלת שמקורה בבצקת פנימית (תופעה נפוצה שעשויה להימשך מספר חודשים, אין צורך להיבהל)
  • נפיחות באזור האף (המתפוגגת בהדרגתיות)
  • לעתים נדירות פגיעה בחוש הריח, הנעלמת מעצמה, לרוב תוך פרק זמן קצר יחסית

חודש ראשון של החלמה מניתוח אף

במשך השבוע הראשון מיום הניתוח יש להסתובב עם סד על האף, כמו כן, חודש אחרי ניתוח אף יש להימנע מהפעולות הבאות:

  • הרטבת הסד (עד להסרתו לאחר כשבוע ימים)
  • קינוח אף (למשך כשבועיים)
  • כיפוף קדימה כשהראש מופנה כלפי מטה
  • פעילות גופנית מאומצת כגון ספורט, פעילות מינית והרמת משאות כבדים
  • חשיפה לשמש
  • הרכבת משקפיים
  • שינה על הבטן (תנוחת השינה המומלצת לפחות בשבוע הראשון היא על הגב כשהראש מעט מורם)

מתי ניתן לחזור לשגרה?

לרוב, ניתן לחזור לפעילות מתונה ושגרתית כגון עבודה משרדית, מספר ימים לאחר הסרת הסד (פרט להרכבת משקפיים). יחד עם זאת, לפעילות קרדיווסקולריות מאומצת כגון ריצה, שחיה ורכיבה על אופניים, ניתן לשוב רק לאחר כ 4 שבועות, ולהרמת משאות כבדים ואימוני כח, רק לאחר 6 שבועות.

כיצד ניתן לזרז את תהליך ההחלמה?

  1. הקשבה לרופא המנתח: בראש ובראשונה, יש לעקוב אחר הנחיות הרופא, לכל אדם היסטוריה רפואית ופיזיולוגיה שונה ועל כן, גם המלצות הרופא מותאמות באופן אישי.
  2. הקשבה לגוף: אמנם הרופא המנתח בעל ניסיון רב, אך חשוב לציין בפניו כל אי נוחות על מנת שיוכל להיות מודע וערני במידה ומדובר בתופעה חריגה הדורשת התייחסות.
  3. שמירה על ראש מורם ולא רק ברמה הנפשית, שינה על הצד יכולה לגרום לנפיחות ופציעה ועל כן, מומלץ להשתמש בכרית נסיעות או במגבות מגולגלות סביב הראש בעת השינה על מנת לקבע את הראש.
  4. מנוחה היא חלק חיוני מתהליך ההחלמה ויש צורך בהרבה ממנה, על אף הקושי ואי הנוחות עשו מאמץ להעניק לגופכם לפחות 7-8 שעות שינה רצופות על מנת להעניק לגוף את האנרגיה לרפא את עצמו.
  5. שמירה על תזונה בריאה: הגוף זקוק לחומרים מזינים על מנת לרפא את עצמו. חלבון הוא אבן בניין חיונית לבניית סחוס, שרירים ועצמות ועל כן, מומלץ לצרוך מזונות עשירים בחלבון כגון בשר, דגים ואגוזים. כמו כן, מומלץ לצרוך ירקות העשירים בוויטמינים המחזקים את המערכת החיסונית כגון תרד, ברוקולי, כרוב ניצנים ופירות הדר.
  6. הימנעות מעישון לפני ואחרי הניתוח. ניקוטין במוצרי טבק מגביל את זרימת הדם, דבר המקשה על תהליך ההתאוששות וההחלמה.

בסרטון הבא תוכלו לראות את שלבי ההחלמה שעברה יובל ממן, אחת מלקוחותינו:

החלמה מניתוח אף – סיכום

יש לזכור כי תהליך החלמה מניתוח אף אינו זהה לכל המטופלים וכי יש להיעזר בסבלנות ולפעול לפי הנחיות הרופא המנתח, בהתאם לקצב ההחלמה האינדיווידואלי שלכם. שימרו על מורל גבוה והיו ערניים לכל תופעה יוצאת דופן, גם אם אינה נראית לכם קשורה, שוחחו עם הרופא, ודאו מולו כי הכל תקין. הקפידו להימנע מסיטואציות העלולות לגרום נזק ונצלו את תקופת ההחלמה על מנת להטיב עם גופכם בשמירה על תזונה נכונה ושגרת שינה רצופה ואיכותית.

מעוניינים לשמוע עוד? מתלבטים לגבי ניתוח אף? השאירו פרטים בטופס שבתחתית מאמר זה ונציג יצור עמכם קשר.

נגישות